Retrats: cent anys a l'estudi (1840-1940)

DIVENDRES 27 DE JULIOL DE 2018

El CRDI crea un nou recurs web amb el retrat d’estudi com a protagonista.

Aquest recurs visual, centrat en la fotografia de retrat d’estudi, ens aproxima a una visió panoràmica i comparativa del retrat d'estudi a partir d'una selecció de 10 retrats de cada dècada, de 1840 a 1940. L'objectiu és revalorar aquest gènere fotogràfic i fer possible que aquestes imatges adquireixin nous significats, estretament vinculats als temps de l'observador i exclusius dels objectes caiguts en desús.



El recurs ha estat dissenyat per Roger Colom de manera que les imatges es puguin veure una a una o agrupades en diverses categories. Les agrupacions per dècades ens permeten veure l'evolució històrica i estètica del retrat, des de les imatges del daguerreotip fins als negatius i positius en base a gelatina del segle XX. També es poden agrupar per temàtiques: homes, dones, nens, grups i post mortem. En qualsevol cas, la navegació individualitzada permet la contemplació completa i detallada de cada imatge.



Les imatges contenen un enllaç directe al catàleg web del CRDI, circumstància que permet obtenir informació més extensa de la fotografia i la possibilitat de descarregar-se la imatge amb alta resolució. A més, les imatges compten sempre amb una autorització que en permet l'ús privat i l'ús cultural, regulat per les llicències Creative Commons o les marques de Domini Públic.



S'ofereix també una versió en anglès, que ha de facilitar la difusió a les diferents xarxes d'àmbit internacional en què es mou el CRDI, i molt especialment en el marc del Consell Internacional d'Arxius i de l'associació europea Photoconsortium. Cal recordar que la major part d'aquestes imatges estan publicades també en el portal europeu del patrimoni, Europena, i que compten amb un accés multilingüe, a partir principalment de l'ús de vocabularis universals que contenen també la traducció al català.



El Centre de Recerca i Difusió de la Imatge de l’Ajuntament de Girona compta amb un volum important de retrats de diferents èpoques. Entre els seus fons es troben els arxius de les galeries fotogràfiques més importants de la ciutat, i més concretament: Fotografia Unal (1867-1983), Foto Lux (1915-1988), Josep Jou (1900-1944) i Narcís Sans (1940-1985).




© 2024 Ajuntament de Girona - Plaça del Vi, 1 - 17004 GIRONA.