Us trobeu a:   Agenda

Agenda

Reestructuració temporal de l'horari del Museu d'Història dels Jueus. Consulteu els horaris de novembre i desembre.

Emmy Nöther, o el teorema més bell de la matemàtica

Conferència a càrrec de Jorge Wagensberg, en el marc del cicle de conferències "Dones, jueves i sàvies"

Dijous 15 de maig de 2014
Call de Girona

L'alemanya Emmy Nöther (1882-1935) és una de les figures més importants de l'escola matemàtica alemanya del començament del segle XX i una de les personalitats científiques més destacades d'aquesta centúria. El seu treball encara avui és important per al desenvolupament de la física teòrica i les matemàtiques, ja que va establir el teorema de Noether, que relaciona simetries i magnituds conservades en un sistema físic.
Era filla d'un altre matemàtic, Max Nöther. Malgrat els obstacles del sexisme de l'època, Emmy va seguir els cursos universitaris com a oient i va aconseguir llegir una tesi doctoral l'any 1907. Després va poder impartir classes en diferents universitats alemanyes i a Moscou, sovint sense percebre cap salari. L'ascens al poder de Hitler la va portar als Estats Units, on moriria poc temps després.

Jorge Wagensberg (Barcelona, 1948) és un físic i professor universitari, expert en museologia i primer director del CosmoCaixa. Doctor en física, (Universitat de Barcelona), on és professor de Teoria dels processos irreversibles, ha publicat diversos llibres de divulgació científica. Fundador de la col·lecció de llibres Metatemas (Tusquets) i membre fundador de l'European Museum Academy. Des de 1991 dirigí el Museu de la Ciència de Barcelona, espai que va orientar vers un nou concepte que donaria lloc al CosmoCaixa, que dirigí fins a l'any 2005. La Generalitat de Catalunya li ha concedit el Premi Nacional de Pensament i Cultura Científica (2005) per la concepció del Museu de la Ciència CosmoCaixa i la Creu de Sant Jordi (2007). El 2010 fou nomenat Doctor honoris causa per la Universitat de Lleida.

Organització: Patronat Call de Girona i Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani.

Podeu accedir a aquesta conferència a través del Repositori Digital d'Àudio i Vídeo de la Universitat de Girona (DUGiMedia).

Patronat Call de GironaAjuntament de Girona

© 2024 Patronat Call de Girona  |  Contacte  |  Accessibilitat web